Telecí řízky s citrónovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 480 g Telecí kýta
 - 50 ml Víno bílé
 - 2 ks Rozmarýn čerstvý
 - 2 ks Bazalka
 - 2 ks Citrony
 - 1 hrst Rukola
 - 5 špetka Sůl
 - 5 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl hrubozrnná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 881 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 95 mg
 - Draslík 1247.9 mg
 - Vláknina 15554.8 mg
 - Vitamín A 15554.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory důkladně omyjeme. Rozmarýn, bazalku a rukolu opláchneme a dosucha otřepeme. Jehličky rozmarýnu a lístky bazalky otrháme od stonků.
 - 
                                2
Brambory rozpůlíme a řeznou plochou je položíme na plech směrem nahoru. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme jehličkami rozmarýnu. Plech dáme do předehřáté trouby a brambory pečeme asi 35-40 minut dozlatova.
 - 
                                3
Řízky krátce opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Pak je napříč rozpůlíme a lehce naklepeme mezi dvěma listy průhledné potravinářské fólie. Osolíme, opepříme a posypeme kukuřičným škrobem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Ve velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a postupně v něm opékáme řízky vždy 1-2 minuty po každé straně. Vyndáme z pánve a zakryté dáme na teplé místo. Výpek v pánvi zalijeme vínem, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a omáčku dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Zbylý citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a nakrájíme na dílky. Na talíře upravíme telecí řízky, brambory, lístky bazalky a rukolu, přelijeme omáčkou, řízky posypeme hrubozrnnou solí a podáváme obložené dílky citrónu.