Telecí závitky s petrželkovým máslem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 700 g Telecí kýta
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Karotka
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 3 špetka Sůl
 - 4 dl Hovězí vývar základní
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1083 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 216.8 mg
 - Draslík 932.4 mg
 - Vláknina 4260.5 mg
 - Vitamín A 4260.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si petrželkové máslo: Do misky dáme změklé máslo. Petrželovou nať omyjeme a velmi drobně pokrájíme. K máslu přidáme sůl, citrónovou šťávu a vymícháme ho do pěny, poté zamícháme petrželku.
 - 
                                2
Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Maso mírně naklepeme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem. Plátky potřeme petrželkovým máslem, těsně zavineme do závitků a převážeme nití (hlavně i boční okraje).
 - 
                                3
Očištěnou cibuli s karotkou nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno poklademe plátky cibule a karotky. Na ně položíme závitky a vložíme je do předehřáté trouby na 240°C. Z prudka je opečeme z každé strany dozlatova. Poté je zalijeme hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme při 170°C-180°C přibližně 60-80 minut doměkka.
 - 
                                4
Měkké závitky vyjmeme, odstraníme z nich opatrně nitě a odložíme do teplé mísy, abychom je uchovali teplé. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu ve smetaně. Výpek přelijeme připravenou smetanou a pomalu, za stálého míchání, povaříme 1 minutu a dochutíme solí. K závitkům na talíři přilijeme omáčku se zeleninou a hned servírujeme.