Telecí šišky se sýrem v rajčatové omáčce
Suroviny
- 500 g Telecí maso mleté
 - 50 g Sýr Gran Moravia
 - 80 g Strouhanka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika červená
 - 0.25 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 5 ks Rajčata
 - 1 ks Cibulka lahůdková
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibulka lahůdková
 - 1 ks Limetka
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 - 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 0.2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 753 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 102.5 mg
 - Draslík 770.8 mg
 - Vláknina 7747.4 mg
 - Vitamín A 7747.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a očistíme zeleninu a bylinky: petrželovou nať, snítku bazalky, snítku majoránky, 3 lahůdkové cibulky, 1 stroužek česneku a 2 stonky řapíkatého celeru, 4-5 rajčat a 1 mrkev. Z omyté limetky nastrouháme lžičku kůry.
 - 
                                2
Mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme k němu nadrobno pokrájenou petrželku, posekané drobné lístky majoránky, 2 nadrobno pokrájené cibulky, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, limetkovou kůru, olej a sladkou červenou papriku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, masovou směs zakryjeme a necháme ji 30 minut odpočinout v chladu.
 - 
                                3
Mezitím si uvaříme omáčku: do hrnce s vodou dáme vařit pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, rozkrájená rajčata, lahůdkovou cibulku a bobkový list. Zeleninu pod pokličkou budeme vařit 20 minut, pak ji i s vývarem dáme do mixéru (bobkový list dáme pryč). Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku, nalejeme ji do kastrólku, a dochutíme solí, pepřem i cukrem.
 - 
                                4
Z odpočinuté masové směsi vytvoříme malé šišky, přibližně dlouhé 8cm. V pánvi si rozehřejeme olej. Šišky obalíme je ve strouhance a usmažíme z každé strany do zlatova až zlatohněda. Smažíme je pomalu pod poklicí.
 - 
                                5
Hotové šišky rozdělíme na talíře, zalijeme je rajčatovou omáčkou, ozdobíme lístky bazalky a hned teplé servírujeme.