Lahodný bujon se smrži a jazykem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Hovězí jazyk
 - 150 g Houby sušené
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Smrže nakládané
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Cibule
 - 200 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3670 kcal
 - Sacharidy 594 g
 - Tuky 17274 g
 - Sodík 1219 mg
 - Bílkoviny 101 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 44.6 mg
 - Draslík 1591.4 mg
 - Vláknina 479245 mg
 - Vitamín A 479245 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 151.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvařený jazyk pokrájíme na plátky, které osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem.
 - 
                                2
V pánvi na rozpáleném másle jazyk osmažíme z každé strany dozlatova.
 - 
                                3
Nakládané smrže scedíme, necháme odkapat, pak je nakrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
 - 
                                4
V hrnci na rozpuštěném másle cibuli zpěníme, přidáme smrže a dusíme asi 3 minuty. Přilijeme 1 litr houbového bujonu, dochutíme solí, pepřem, přidáme osmažené plátky jazyka, promícháme a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.