Vývar s arabskými knedlíčky
Suroviny
- 300 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Celer bulvový
 - 350 g Hovězí oháňka
 - 350 g Hovězí žebra
 - 350 g Kosti hovězí morkové
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 14 ks Pepř 4 barev
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 2 špetka Hřebíček
 - 2 špetka Anýz mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1931 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 300 g
 - Sodík 759 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 121 mg
 - Draslík 924.9 mg
 - Vláknina 104588 mg
 - Vitamín A 104588 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.7 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli a česnek drobně pokrájíme. Omytou petrželovou nať nadrobno posekáme.
 - 
                                2
Do mísy dáme pomleté hovězí maso, přidáme k němu cibuli, česnek, petrželovou nať, sůl, pepř, mleté chilli, mletý hřebíček, mletý anýz se zázvorem. Směs dobře promícháme a vytvarujeme malé válečky (přibližně 6 x 3 cm).
 - 
                                3
Čistý vývar přivedeme k varu, vložíme do něj masové knedlíčky a při mírné teplotě je vaříme 10 – 13 minut.
 - 
                                4
Každou porci horkého vývaru s knedlíčky podáváme se lžíci zakysané smetany.
 - 
                                5
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                6
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                8
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.