Hovězí s burgundskou omáčkou
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
 - 20 ml Olej olivový
 - 40 ml Sherry brandy
 - 400 ml Víno burgundské
 - 1 kávová lžička Nové koření mleté
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Petržel kořen
 - 5 stroužek Česnek
 - 0.5 l Voda pitná
 - 2 kg Hovězí kýta
 - 2 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 962 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 145.1 mg
 - Draslík 1154.7 mg
 - Vláknina 5933 mg
 - Vitamín A 5933 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velké zapékací míse rozpálíme olej. Vložíme osolené maso a zprudka po všech stranách opečeme tak, aby maso zcela zhnědlo. Poté jej vyjmeme a odložíme ve vhodné nádobě stranou. Do výpeku vložíme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel a česnek, které na mírném plameni pečeme přibližně 5 minut. Když je zelenina mírně do zlatova opečená, přidáme víno, sherry brandy, nové koření, hřebíček, celý pepř, nahrubo nakrájená rajčata zbavená slupky a vše podle chuti osolíme. Vložíme zpět maso, přikryjeme poklicí a za občasného podlévání masovým vývarem pečeme asi 2-2,5 hodiny. Hotové (už měkké) maso vyjmeme ze zapékací mísy, omáčku zbavíme koření a zeleniny. Nakonec ji povaříme ještě dalších 5 minut, aby se její objem snížil na polovinu.