Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 120 g Křen
 - 180 g Mrkev kořen
 - 250 g Hovězí žebra
 - 250 g Hovězí maso zadní
 - 250 g Hovězí kližka
 - 100 g Petržel kořen
 - 500 g Kosti hovězí morkové
 - 4 krajíc Chléb konzumní
 - 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Jablka
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 8 stroužek Česnek
 - 2.2 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1742 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 145 g
 - Sodík 382 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 80.6 mg
 - Draslík 695.4 mg
 - Vláknina 12036.2 mg
 - Vitamín A 12036.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 86.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.
 - 
                                2
Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                3
Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.
 - 
                                4
Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.
 - 
                                5
Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.
 - 
                                6
Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.