Velmi silný hovězí vývar
Suroviny
- 800 g Hovězí žebra
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 200 g Mrkev kořen
 - 250 g Květák
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 1.5 l Hovězí vývar základní
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1133 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 272 g
 - Sodík 1573 mg
 - Bílkoviny 88 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 266 mg
 - Draslík 2224.4 mg
 - Vláknina 16893.8 mg
 - Vitamín A 16893.8 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 116.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
 - 
                                2
Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.
 - 
                                4
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.