Řecká pita s mletým masem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 450 g Skopová plec
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 500 g Těstoviny Fusilli - tříbarevné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1228 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 466 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 102 g
 - Cholesterol 129.8 mg
 - Draslík 165 mg
 - Vláknina 1956.6 mg
 - Vitamín A 1956.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme náplň do pity. Drobně nakrájenou cibuli usmažíme na másle dozlatova. K cibuli přidáme mleté skopové nebo vepřové maso, promícháme s cibulkou, přilijeme 1 dl vína a oloupané pokrájené rajče, osolíme a opepříme. Dusíme 30 minut pod pokličkou.
 - 
                                2
Když je maso měkké, odstavíme ho z plotny a k němu přimícháme nastrouhaný parmezán, rozšlehané 1 vajíčko, drobně nakrájená 2 vajíčka uvařená natvrdo a jemně nasekanou petrželku. Nakonec přidáme 3 lžíce strouhanky a vše dobře promícháme.
 - 
                                3
Máme připravené tenké plátky těsta na pitu o velikosti 15x30 cm.
 - 
                                4
Každý plát potřeme rozpuštěným máslem a na každý naneseme 1 lžíci masové směsi a rozetřeme tak, aby okraj delší strany zůstal asi 2 cm prázdný.
 - 
                                5
Kratší strany plátu přehneme dovnitř (tím zabráníme vytékání směsi při pečení)a po delší straně pitu zavineme jako palačinku.
 - 
                                6
Pekáč vytřeme máslem, naskládáme do něj těsně vedle sebe masové závitky, pokapeme zbylým rozpuštěným máslem a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
 - 
                                7
Pečeme přibližně 25 minut při 175 °C.