Středovýchodní polévka s harissou
Suroviny
- 15 g Kmín římský
 - 40 g Koriandr čerstvý
 - 25 g Chilli paprička
 - 30 g Kmín celý
 - 4 g Sůl
 - 700 g Jehněčí maso
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 400 g Brambory sladké (Batáty)
 - 400 ml Vývar drůbeží
 - 45 ml Olej olivový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Skořice celá
 - 2 ks Paprika červená
 - 2 ks Lilek
 - 1 ks Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 746 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 140 mg
 - Draslík 987.8 mg
 - Vláknina 30327.5 mg
 - Vitamín A 30327.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1670.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 200 °C. Lilky propícháme vidličkou, dáme na plech a hodinu pečeme. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci předehřejeme olej. Přidáme jehněčí maso a opékáme, dokud nezhnědne. Přidáme cibuli, vývar a vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a hodinu povaříme.
 - 
                                3
Připravíme harissu: papriky, koriandr, chilli papričky, česnek a kmín rozmixujeme. Postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Dochutíme solí a pepřem a uchováme v chladničce zalité olejem.
 - 
                                4
Jehněcí nožičky vyndáme z vývaru, maso obereme a nakrájíme. Do vývaru přidáme batáty, skořici a kmín. Přivedeme k varu a pak pozvolna 20 minut vaříme. Z polévky vyjmeme skořici, přidáme pečené lilky a vše rozmixujeme. Poté vmícháme maso, koriandr a polévku důkladně prohřejeme. Podáváme s harissou a horkým chlebem.