Kořeněný bujon se žloutkovými noky
Suroviny
- 20 g Sýr kozí
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 200 g Květák
 - 150 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Celer - nať
 - 2 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 špetka Sůl
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 474 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 293.8 mg
 - Draslík 856.8 mg
 - Vláknina 7404.7 mg
 - Vitamín A 7404.7 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
3 vejce uvaříme natvrdo (10 minut), pak je zchladíme, oloupeme a přepůlíme. Vyjmeme uvařené žloutky, v misce je vymícháme se solí, jedním syrovým žloutkem a nastrouhaným kozím sýrem na tužší směs, ze které vytvarujeme noky. Omytou petrželku s libečkem pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme do něj mletý koriandr, kmín a žloutkové noky. Přimícháme pokrájený libeček, dochutíme solí, pepřem, vše povaříme při mírné teplotě 5 - 7 minut.
 - 
                                3
Bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
 - 
                                4
Jehněčí masový vývar:
 - 
                                5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                7
Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.