Pečínka od bači
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
 - 800 g Skopová plec
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 8 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 6 ks Nové koření celé
 - 1.2 l Voda pitná
 - 1 dl Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 120 g
 - Sodík 612 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 22.7 mg
 - Draslík 192.7 mg
 - Vláknina 6591.9 mg
 - Vitamín A 6591.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.7 mg
 - Vitamín E 7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Skopovou plec vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme a přelijeme odvarem ze saturejky. Celou plec propícháme česnekem i slaninou.
 - 
                                2
Osolíme, opepříme a maso stáhneme k sobě tak, že ho pevně srolujeme a převážeme kuchyňským provázkem. V hlubším pekáči si rozpálíme olej. Takto upravené maso zprudka z každé strany opečeme. Pak ho posypeme sladkou a pálivou paprikou, posypeme pokrájenou mrkví, cibulí, česnekem, podlijeme vodou, přidáme bobkové listy s novým kořením, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct.
 - 
                                3
Takto budeme péct a zároveň maso dusit. Občas plec obrátíme a polijeme výpekem. Maso pečeme 60 - 80 minut.
 - 
                                4
Když je maso měkké a vydušené téměř na tuk, vyjmeme ho z pekáče. Do výpeku přimícháme rajčatový protlak, který chvilku za stálého míchání restujeme, pak šťávu se zeleninou propasírujeme přes síto a do šťávy vrátíme naporcované maso.