Frikasé z jehněčí kýty
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mrkev kořen
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 25 g Petržel - nať
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 160 g Šalotka
 - 45 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 ml Šťáva citrónová
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 1.2 l Voda pitná
 - 1 kg Jehněčí plec
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 548 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 249.8 mg
 - Draslík 869.9 mg
 - Vláknina 4251.2 mg
 - Vitamín A 4251.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vodu scedíme a maso propláchneme, aby se odstranila pěna.
 - 
                                2
Maso vrátíme do hrnce a nalijeme odměřené množství vroucí vody. Přidáme nasekané šalotky, kolečka mrkve, bobkové listy, citronovou šťávu, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a zvolna 1 hodinu vaříme.
 - 
                                3
Vložíme nakrájené žampiony a zvolna dále vaříme 30 minut.
 - 
                                4
Vyjmeme maso a zeleninu, udržujeme je teplé (vývar nevyléváme).
 - 
                                5
Připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zaléváme ji vývarem a průběžně promícháváme 20 minut a provaříme na hustotu omáčky.
 - 
                                6
Ve smetaně rozšleháme žloutek. Hrnec s omáčkou dáme na mírný oheň a do omáčky postupně zašleháváme smetanu se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme. Maso vložíme do omáčky, dochutíme a podáváme ozdobené petrželkou.