Provensálská zeleninová polévka s kotletou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 250 g Vepřové kotlety
 - 150 g Petržel kořen
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Provensálské koření
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 8 ks Karotka baby
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 dl Sherry brandy
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 160 g
 - Sodík 1049 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 43.1 mg
 - Draslík 1016 mg
 - Vláknina 12980.8 mg
 - Vitamín A 12980.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.8 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové libové kotlety bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké hranolky, dáme je do misky, osolíme, opepříme a promícháme s provensálským kořením a pokapeme 0.5 dl Sherry brandy. Necháme marinovat 10 minut.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme olivový olej a maso restujeme dozlatova, přidáme baby karotku, promícháme a zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 6-7 minut.
 - 
                                3
Polévku dochutíme solí, cukrem, chilli, ozdobíme omytými lístky petrželky a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                5
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                6
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                7
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                8
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                9
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.