Omeleta s prejtem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 400 g Prejt
 - 1000 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Žemle tuková
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1062 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 591 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 319.8 mg
 - Draslík 249.8 mg
 - Vláknina 2151.5 mg
 - Vitamín A 2151.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle dozlatova. Vejce rozšleháme v mléce. Prejt nakrájíme na kousky a přidáme spolu s kostičkami žemle k mléku s vejci. Směs dobře osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a majoránkou.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, dokřupava na něm opečeme čtvrtinu slaniny nakrájené na kostičky. Přidáme čtvrtinu oloupané, nadrobno nakrájené cibule a zpěníme ji. Přidáme čtvrtinu žemlové směsi a pečeme omeletu z jedné strany. Opatrně obrátíme a pečeme po druhé straně. Stejným způsobem připravíme zbylé omelety.
 - 
                                3
Vhodnou přílohou je míchaný zeleninový salát.