Valašské zapečené brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 496 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 106 g
 - Cholesterol 275.9 mg
 - Draslík 1230.4 mg
 - Vláknina 31533.2 mg
 - Vitamín A 31533.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme a uvaříme v 3/4 l osolené vody do poloměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pohanku propláchneme vodou, nasypeme do vařící osolené vody (hladinu cca prst nad pohanku), necháme přejít varem a alespoň 15 minut odstát. Potom ji smícháme s bramborami, opepříme a osolíme, přidáme majoránku a petrželku, rozprostřeme do sádlem (1 lžíce) vymazaného pekáče a necháme 15 minut zapékat v troubě, vyhřáté na 250 stupňů.
 - 
                                2
Pak směs zalijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou a pečeme dalších 15 minut při 200 stupních.
 - 
                                3
V pánvi osmažíme na zbylém sádle na kostičky nakrájenou slaninu.
 - 
                                4
Zapečené brambory rozdělíme na servírovací talíře, posypeme osmaženou slaninou a podáváme.