Rizoto po italsku se syrovou klobásou
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
 - 320 g Rýže Arborio
 - 200 ml Víno červené
 - 800 ml Bujón hovězí
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Cibulka lahůdková
 - 4 ks Klobása Salsiccia
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 48293 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 97 g
 - Cholesterol 21.5 mg
 - Draslík 891.6 mg
 - Vláknina 2843.3 mg
 - Vitamín A 2843.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře omytou rýži necháme v sítu odkapat. Očistíme si lahůdkové cibulky, pokrájíme je nadrobno, omyjeme snítku šalvěje a tymiánu. Lístky v malé pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dokřupava, pak je odložíme na papírovou utěrku, aby oschly. Polovinu klobásek (2ks) svlečeme ze střívka a rozdrobíme ji do misky, další 2 kusy klobásek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme rozdrobenou klobásu, mícháme a restujeme ji s cibulkou do doby, až se trochu vypeče z tuku. Pak přimícháme rýži a restujeme společně 1-2 minuty. Poté přilijeme červené víno a pomalu vaříme. Když se alkohol vypaří, přilijeme 200ml hovězího bujónu, promícháme a vaříme pomalu asi 10 minut. Podle potřeby pak bujón postupně dolévame, až rýže postupně vstřebá všechnu tekutinu. Přidáme pokrájenou klobásku a vaříme ji s rýží ještě přibližně 10 minut před dovařením rýže. Když je rizoto hotové, podle chuti ho osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a promícháme s čerstvým máslem.
 - 
                                3
Porce na talířích ozdobíme restovanými bylinkami a hned teplé servírujeme.