Sekaná z Jilemnicka
Suroviny
- 300 g Žemle tuková
 - 500 g Vepřový bok uzený
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 4 dl Masový vývar
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 1593 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 127.3 mg
 - Draslík 465.1 mg
 - Vláknina 1865.7 mg
 - Vitamín A 1865.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Uvařený uzený bůček pokrájíme nadrobno a dáme k žemlím. Ještě přidáme vejce, rozetřený česnek, drobně pokrájenou cibuli, pepř, sůl, majoránku, sladkou a pálivou papriku.
 - 
                                2
Směs dobře promícháme, zředíme vývarem (nejlépe z uzeného bůčku) a dáme do sádlem vymaštěné zapékací menší mísy, uhladíme a posypeme kmínem.
 - 
                                3
Pečeme v předem předehřáté troubě při 220°C přibližně 30-40 minut do zlatohněda.
 - 
                                4
Upečenou sekanou pokrájíme na porce a podáváme s přílohami podle chuti.