Bůčková tlačenka
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
 - 500 g Kabanos
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 4.5 l Voda pitná
 - 1 kg Vepřový bok
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 0.5 polévková lžíce Koření zabíjačkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1336 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 116 g
 - Sodík 397 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 283.6 mg
 - Draslík 384.4 mg
 - Vláknina 522 mg
 - Vitamín A 522 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvaříme vajíčka natvrdo. Vaříme je v 5 dl vody 10 minut. Vychladlá vejce oloupeme a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Točený měkký salám Kabanos (nebo Slovenský točený) sloupneme ze střívka a pokrájíme na kostky o rozměru 1.5 x 1.5 cm. Česnek prolisujeme.
 - 
                                3
Bůček omyjeme, nakrájíme na kostky a pomeleme. Dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek, nastrouhaný muškátový oříšek a zabíjačkové koření. Směs dobře promícháme, pak do ni přimícháme vejce se salámem. Touto masovou směsí naplníme tlačenkové střevo a dobře uzavřeme. Dáme je do hrnce s 2-4 litry vody, je důležité, aby tlačenka byla celá ponořená ve vodě. Vaříme ji při mírné teplotě 90 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a necháme vychladnout. (Střevo nepropichujeme).
 - 
                                4
Z vychladlé tlačenky odstraníme střevo (obal), nakrájíme ji na plátky, rozdělíme na porce, posypeme sladkou a pálivou paprikou a podáváme s chlebem.