Domácí tlačenka - bachořica
Suroviny
- 250 g Játra vepřová
 - 80 g Sůl
 - 10 g Pepř černý mletý
 - 30 g Česnek
 - 3 g Nové koření mleté
 - 250 g Vepřové srdce
 - 500 g Vepřová kůže
 - 500 ml Masový vývar
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1 ks Vepřový jazyk
 - 2 ks Vepřové nožičky
 - 17 l Voda pitná
 - 2 kg Vepřová plec
 - 2 kg Vepřový lalok
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1952 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 169 g
 - Sodík 3174 mg
 - Bílkoviny 99 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 493.7 mg
 - Draslík 936.8 mg
 - Vláknina 1434.9 mg
 - Vitamín A 1434.9 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.
 - 
                                2
Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.
 - 
                                3
Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.
 - 
                                4
Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.
 - 
                                5
Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.
 - 
                                6
Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.