Vánoční zabijačkový sulc
Suroviny
- 750 g Vepřová kůže
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vepřové maso libové
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 0.5 ks Vepřová hlava
 - 1 ks Hřebíček
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 ks Vepřové nožičky
 - 3 l Voda pitná
 - 4 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1315 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 124 g
 - Sodík 2570 mg
 - Bílkoviny 137 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 465 mg
 - Draslík 460.6 mg
 - Vláknina 4662.4 mg
 - Vitamín A 4662.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 319.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme, oloupeme a omyjeme celer, mrkev, petržel a cibuli, dáme vše do studené vody. Očistíme a omyjeme vepřové ouško, nožičky, vepřové kůže a polovinu prasečí hlavy a dáme do hrnce k zelenině. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček a sůl. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme pod poklicí, jen aby voda probublávala, přibližně 2 hodiny. Ze začátku vaření odebereme pěnu, aby byl vývar čistý.
 - 
                                2
V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 3 vejce natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Potom je necháme vychladnout a oloupeme je.
 - 
                                3
Když je kůže úplně měkká, maso se odchlipuje od kostí, vše děrovanou naběračkou vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby.
 - 
                                4
Maso a kůže obereme od kostí, vše kromě zeleniny pokrájíme na kousky (o něco menší než velikost sousta) a maso rozdělíme do 6-8 hlubokých misek. Rozdělíme na ně na plátky pokrájená vejce a misky zakryjeme. Vývar necháme vyvařit na 1,5 litru, poté ho necháme mírně vychladnout. Naběračkou posbíráme tuk, vývarem zalijeme maso v miskách. Odložíme je na chladnější místo na několik hodin, aby sulc zatuhnul.
 - 
                                5
Před servírováním oloupeme cibuli, pokrájíme ji na velmi tenké kroužky. Sulc v miskách ozdobíme cibulí, posypeme pepřem, sladkou i pálivou paprikou a podáváme. Každý si podle chuti může sulc pokropit několika kapkami octa.