Tlačenka z Pošumaví
Suroviny
- 350 g Játra vepřová
 - 300 g Vepřová kůže
 - 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 0.5 ks Vepřová hlava
 - 1 ks Vepřový jazyk
 - 1 ks Vepřové srdce
 - 4 l Voda pitná
 - 4 dl Vepřová krev
 - 1 kg Vepřový lalok
 - 2.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1583 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 136 g
 - Sodík 1491 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 480.8 mg
 - Draslík 776.1 mg
 - Vláknina 1785.5 mg
 - Vitamín A 1785.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Po zabijačce dobře očistíme a omyjeme polovinu hlavy i s uchem a rypáčkem, nožičku, tučné maso z krku (lalok), kůže, jazyk, srdce a kousek jater. Vše pokrájíme na menší kusy, dáme do velkého hrnce s 4 l vody. Přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, celý pepř, nové koření a vaříme doměkka přibližně 90 minut. Jenom játra vyjmeme po 20-25 minutách vaření a přidáme do vody sůl.
 - 
                                2
Měkké maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Játra, srdce a oloupaný jazyk nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy, přidáme krev, sůl, majoránku, pepř, drcený kmín a směs promícháme s masovým vývarem (asi 4 dl).
 - 
                                3
Směs nalijeme do umělého střeva na tlačenku, konec dobře uzavřeme, tlačenku dáme mezi 2 prkénka a necháme na chladnějším místě zatuhnout.
 - 
                                4
Vychladlou tlačenku nakrájenou na plátky podáváme až na druhý den.