Zapékané dršťky na černém pivě s uzeným
Suroviny
- 200 g Sýr Čedar
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
 - 2 dl Vývar z uzeného masa
 - 1.5 kg Vepřové koleno uzené
 - 1 kg Dršťky vařené
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 662 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 325.6 mg
 - Draslík 151.9 mg
 - Vláknina 1607.7 mg
 - Vitamín A 1607.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzené maso, nejlépe uzené koleno omyjeme a vložíme do hrnce s 2 litry vody, bobkovým listem, solí, novým kořením, černým pepřem a celou oloupanou cibulí. Koleno uvaříme doměkka. Vaříme ho pomalu přibližně 90-120 minut.
 - 
                                2
Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, který si odložíme. Maso nakrájíme na kousky o něco menší než je sousto.
 - 
                                3
Vařené dršťky nakrájíme na proužky dlouhé 3-4 cm, široké 1 cm. Očistíme a drobně pokrájíme cibuli, oloupaný česnek prolisujeme.
 - 
                                4
V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibule s česnekem dozlatova, přidáme mletý zázvor, kmín, majoránku, pálivou papriku, poprášíme moukou a za stálého míchání krátce osmažíme. Přilijeme vývar z uzeného kolena (2 dl), černé pivo a necháme přejít varem. Doložíme dršťky, uzené maso, znovu promícháme, dochutíme solí a vše dusíme pod pokličkou 30 minut doměkka. Směs přeložíme do zapékací mísy, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do předehřáté trouby na 220°C přibližně na 20 minut.
 - 
                                5
Zapečené dršťky servírujeme horké.