Chodská zabijačková krvavá tlačenka
Suroviny
- 4 ks Cibule
 - 4 ks Vepřové koleno
 - 20 ks Česnek
 - 6 ks Bobkový list
 - 4 ks Vepřové nožičky
 - 8 l Voda pitná
 - 5 l Vepřová krev
 - 1 kg Vepřová plec
 - 1 kg Vepřový bok
 - 3 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Majoránka
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 0.5 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2173 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 152 g
 - Sodík 831 mg
 - Bílkoviny 188 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 330 mg
 - Draslík 574.5 mg
 - Vláknina 2064.8 mg
 - Vitamín A 2064.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očištěné a omyté 4 nožičky, 4 kolena, 1 kg vepřové plece a 1 kg bůčku dáme vařit do velkého hrnce přibližně s 6-8 litry vody. Všechno maso musí být zakryté vodou. Přidáme 4 celé oloupané cibule, 3 lžíce soli, 6 bobkových listů, lžíci celého černého pepře, lžíci nového koření, majoránku a 0.5 lžíce zázvoru. Vodu přivedeme k varu, poté budeme teplotu udržovat tak, aby voda jen mírně probublávala. Maso vaříme téměř 100-120 minut doměkka.
 - 
                                2
Potom ho vyjmeme, necháme chvilku vychladnout, obereme od kostí, chrupavek a žilek. Kůže a tučné maso pomeleme na masovém strojku a dáme do velké mísy. Část kůží podle chuti můžeme i nakrájet na proužky. Libové maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a přidáme k pomletým kůžím. Ještě přidáme čerstvou vepřovou krev, vývar z masa (asi 1 litr), utřený česnek, mletý pepř, směs důkladně promícháme a naplníme do umělých střev určených pro tlačenku. Tlačenku dobře uzavřeme provázkem a dáme do hrnce s 5-7 litry vody vařit. Vaříme 3 hodiny jen při 82 °C (teplotu si musíme hlídat). Uvařenou tlačenku vyjmeme, propíchneme jehlou a necháme vychladnout.