Studená husa v rosolu
Suroviny
- 1000 g Husa domácí
 - 400 g Vepřové koleno
 - 300 g Majonéza
 - 100 ml Koňak
 - 500 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 4 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 171 g
 - Sodík 619 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 80 mg
 - Draslík 414.9 mg
 - Vláknina 4866.3 mg
 - Vitamín A 4866.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou husu zbavíme křídel a vykostíme ji. Křídla spolu s kostmi vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě na vývar.
 - 
                                2
Husu rozčtvrtíme, vepřová kolena nasekáme na kusy a obojí narovnáme střídavě do velkého kastrolu. Přidáme oloupanou mrkev, cibuli, česnek, bobkový list a kuličky pepře v plátěném sáčku. Zalijeme koňakem a vínem, dolijeme připraveným vývarem z kostí, osolíme, přiklopíme pokličkou.
 - 
                                3
Z hladké mouky a dvou lžic vody připravíme lepkavé těsto, kterým pokličku kolem dokola přilepíme. Necháme jen asi 1 cm velký otvor pro únik páry.
 - 
                                4
Pozvolna zahříváme na 99°C, poté necháme „táhnout“ přibližně 3 hodiny.
 - 
                                5
Kastrol s husou necháme v místnosti cca 8 - 10 hodin, následně ho dáme na 12 hodin chladit do ledničky.
 - 
                                6
Po sejmutí pokličky sebereme lžicí sádlo. Husu vyjmeme a nakrájíme na plátky, z čistého rosolu vytvoříme úhledné kousky.
 - 
                                7
Na mísu klademe plátky husy, obkládáme kousky rosolu a salátovými listy.
 - 
                                8
Podáváme s majonézou posypané petrželovou natí.