Sikulské kotlety dušené se zelím
Suroviny
- 50 g Chřest bílý
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Zelí kysané
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Vepřové kotlety
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Kmín mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 dl Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 248 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 99 mg
 - Draslík 534.3 mg
 - Vláknina 2120.2 mg
 - Vitamín A 2120.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 76.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme a v misce utřeme se špetkou soli a mletého kmínu. Kysané zelí překrájíme na kousky a necháme v sítu okapat. V misce rozmícháme metlou smetanu s moukou.
 - 
                                2
Vepřové kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích a u kosti je nařízneme, aby se při smažení nekroutily.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej a na něm kotlety nejprve zprudka z obou stran opečeme dozlatova. Kotlety vyjmeme z pánve a dáme v míse do tepla. Do vypečeného tuku v pánvi nasypeme nakrájenou cibuli, zpěníme ji a posypeme paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme utřený česnek. Opět promícháme a do pánve dáme nakrájené zelí, vložíme zpět kotlety a vše dusíme pod pokličkou doměkka. Když maso začíná měknout, přilijeme smetanu s moukou. Nakonec podle chuti opepříme a osolíme.
 - 
                                4
V jiné pánvi na lžíci másla podusíme nakrájené žampiony a chřest. V další pánvičce na másle umícháme vajíčko, které osolíme a jemně opepříme.
 - 
                                5
Usmažené kotlety dáme na servírovací talíře a na každou přidáme část podušených žampionů a chřestu. Zcela nahoru pak položíme do kornoutu zabalený plátek šunky, naplněný míchaným vajíčkem.