Vepřové kotlety szegedinské
Suroviny
- 400 g Zelí hlávkové bílé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Sádlo škvařené
 - 150 ml Smetana
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika pálivá
 - 4 ks Vepřové kotlety
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Jablka
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Ocet
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 478 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 88.4 mg
 - Draslík 606.2 mg
 - Vláknina 7750 mg
 - Vitamín A 7750 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelí nakrájíme, uvaříme ve slané vodě a scedíme.
 - 
                                2
Vepřové kotlety u kosti a po obvodu mělce nařízneme, lehce naklepeme a osolíme. Drobně pokrájenou cibuli usmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném sádle, vmícháme mletou papriku, hned přidáme kotlety, které jsme po obou stranách poprášili moukou, lehce je po obou stranách opečeme, přisolíme a trochu podlijeme několika lžícemi vody. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 40 minut. Při dušení je obracíme a podléváme vodou.
 - 
                                3
Oloupané jablko nakrájíme na nudličky a přidáme k masu spolu s octem, cukrem a zelím. Ještě chvíli dusíme.
 - 
                                4
Měkké kotlety vyjmeme, šťávu zjemníme smetanou, v níž jsme rozkvedlali zbylou mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut.
 - 
                                5
Vrátíme kotlety, prohřejeme je a podáváme.