Vepřová šunka s chutí broskví
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 225 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 167.5 mg
 - Draslík 883.1 mg
 - Vláknina 364.9 mg
 - Vitamín A 364.9 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové maso z kýty omyjeme, osušíme, opatrně odkrojíme kůži, na několika místech ho nařízneme maximálně 5 mm hluboko a osolíme ho.
 - 
                                2
Připravíme šťávu, se kterou budeme šunku potírat během pečení:
 - 
                                3
Do pánve dáme 3 lžíce broskvového džemu, 2 lžíce medu, 1 šálek (2 dl) třtinového cukru, 0,5 dl Armaňaku, 1,5 dl broskvového džusu a 2 špetky skořice. Na mírném ohni směs mícháme tak dlouho, až se rozpustí cukr a med.
 - 
                                4
Maso položíme na rošt s pekáčem. Celou kýtu potřeme broskvovou směsí a pečeme ji 20 minut při 200 °C. Když maso začne nabírat zlatou barvu (velmi často kýtu potíráme), snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 70 minut. Potíráme ji přibližně každých 10 minut.
 - 
                                5
Abychom zjistili, že je šunka dostatečně upečená, propíchneme ji špejlí - když bude vytékat čistá šťáva, je kýta hotová. Vyjmeme ji z trouby, dáme na mísu a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak ji dáme do chladničky rychle vychladit.
 - 
                                6
Vychlazenou šunku nakrájíme na porce a podáváme ji s přílohami podle chuti.