Břeclavská vepřová pečeně
Suroviny
- 80 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Meruňky
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 100 g Strouhanka
 - 150 ml Víno bílé
 - 150 ml Voda pitná
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 35 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2.5 kg Vepřová kýta
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 959 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 763 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 279.5 mg
 - Draslík 1307.7 mg
 - Vláknina 2126.1 mg
 - Vitamín A 2126.1 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji zpěníme, až změkne, ale ještě nezačne měnit barvu.
 - 
                                2
Hrnec stáhneme, přimícháme strouhanku, nakrájené meruňky, petrželku, citronovou šťávu, tymián, vejce, podle chuti sůl a pepř. Necháme vychladnout.
 - 
                                3
Z masa upravíme na velký plát, potřeme olejem a dobře osolíme a opepříme. Maso naplníme, zavineme a zavážeme.
 - 
                                4
Roládu položíme na pekáč s roštem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Maso pečeme asi 2 hodiny. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou.
 - 
                                5
Upečené maso přendáme na prkénko, volně překryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
 - 
                                6
Výpek z pekáče zaprášíme na pánvi moukou a osmahneme. Přilijeme vývar a vaříme, aby se rozpustily i všechny připečeniny. Přilijeme víno a 3 minuty vaříme, potom ji přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k pečenému masu.