Slezská masová směs
Suroviny
- 300 g Kuřecí prsa
 - 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Houby sušené
 - 500 g Hovězí maso zadní
 - 500 g Vepřová kýta
 - 100 g Klobása debrecínská
 - 500 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Zelí hlávkové bílé
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 0.94 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 404 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 149.3 mg
 - Draslík 1432.1 mg
 - Vláknina 20454.8 mg
 - Vitamín A 20454.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 128 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí, vepřové i kuřecí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky, klobásy na kolečka.
 - 
                                2
Kysané zelí necháme okapat, krájíme na menší kousky, čerstvé zelí omyjeme a také pokrájíme.
 - 
                                3
Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno, houby namočíme do vody.
 - 
                                4
V hrnci rozehřejeme část sádla, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme kysané zelí, přilijeme trochu vody a necháme přikryté dusit do měkka.
 - 
                                5
Ve druhém hrnci zpěníme na části sádla zbývající cibuli, přisypeme pokrájené čerstvé zelí, přidáme kmín, sůl, ocet i cukr, promícháme, přilijeme vodu a také necháme přikryté dusit do měkka.
 - 
                                6
Ve třetím hrnci osmažíme slaninu, přidáme hovězí maso a opečeme ho za stálého míchání ze všech stran. Přisypeme kmín, poté přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené. Hrnec přikryjeme poklicí a maso v něm dusíme přibližně 20 minut. Přimícháme vepřové maso, chvíli mícháme a smažíme, nakonec přisypeme ještě maso kuřecí. Masovou směs dochutíme pepřem, solí, v případě potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Když je maso měkké, přimícháme rozkrájenou klobásu.
 - 
                                7
Do hrnce s masem postupně přimícháme měkké podušené čerstvé i kysané zelí, směs rozdělíme na talíře a podáváme.