Staroruská studená vepřová buženina
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 150 ml Voda pitná
 - 250 ml Ocet estragonový
 - 250 ml Omáčka tatarská
 - 250 ml Hořčice
 - 300 ml Víno madeira
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 10 ks Nové koření celé
 - 3 ks Bobkový list
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Jablka
 - 12 ks Okurky nakládané
 - 1.5 kg Vepřová kýta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 874 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 6368 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 165.5 mg
 - Draslík 908.4 mg
 - Vláknina 17041.4 mg
 - Vitamín A 17041.4 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pekáč položíme několik špejlí, aby se maso nepřipalovalo. Na špejle vložíme vcelku kus vepřové kýty, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Maso posypeme ve hmoždíři nahrubo roztlučeným pepřem, novým kořením a bobkovým listem, nadrobno pokrájenou cibulí a jablky. Podlijeme dvěma lžícemi vody a hustě propícháme vidličkou.
 - 
                                2
Maso v silně vyhřáté troubě opečeme ze všech stran, poté zmírníme oheň, maso posolíme, podlijeme horkou vodou a dále pečeme asi 2 hodiny. Každých 10 minut podléváme šťávou střídavě s estragonovým octem a vínem Madeira.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme z pekáče na mísu, polijeme výpekem a necháme alespoň 2 hodiny vychladnout.
 - 
                                4
Vychladlé maso ostrým nožem krájíme na tenké plátky, podáváme s tatarskou omáčkou, hořčicí a nakládanými okurkami.