Oblíbené špízy s marinovaným masem
Suroviny
- 300 g Vepřová kýta
 - 300 g Kuřecí prsa
 - 200 g uherská klobása
 - 100 g slanina farmářská před smaž.
 - 4 krajíc Pšenično žitný chleba
 - 250 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule červená
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Chilli paprička
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1478 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 100 g
 - Sodík 460 mg
 - Bílkoviny 95 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 196.5 mg
 - Draslík 1334.3 mg
 - Vláknina 11997.5 mg
 - Vitamín A 11997.5 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špalíček omyté a osušené vepřové kýty a kuřecí prsa nakrájíme na kostky, přibližně 3x3cm. Maso dáme do mísy a zelejeme je černým pivem. Necháme je marinovat v chladničce 10-12 hodin.
 - 
                                2
Druhý den nakrájíme na kolečka dobrou klobásu, prorostlou slaninu na plátky, očištěnou červenou a obyčejnou cibuli pokrájíme na kolečka. Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky. Omyté papriky s chilli papričkou rozkrojíme, zbavíme semínek a žeber, papriky pokrájíme na širší proužky, chilli papričku nakrájíme na nudličky.
 - 
                                3
Maso vyjmeme z pivní marinády a střídavě ho napichujeme s klobásou, slaninou, paprikami a červenou cibulí na jehly. Připravené celé špízy osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem.
 - 
                                4
Troubu si předehřejeme na 200°C. V pánvi rozehřejeme olej, špízy z každé strany zprudka opečeme dozlatova. Poté špízy poklademe na pekáček. Na omastku po špízech krátce orestujeme obyčejnou cibuli, česnek a chilli papričku téměř dozlatova. Vše poprášíme moukou, promícháme, pak zeleninu přiložíme do pekáčku ke špízům, podlijeme pivní marinádou a dáme špízy do trouby dopéct. Dopékáme přibližně 15-20 minut, ve výpeku špízy občas otočíme.
 - 
                                5
Na talíře poklademe špízy, přidáme k nim výpek s opečenou cibulí, česnekem a chilli. Hned je servírujeme, jako přílohu podáváme čerstvý chléb.