Kodaňské masové kuličky
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 200 g Jogurt bílý
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 3 g Paprika mletá sladká
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 400 g Passata (drcená rajčata)
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 ml Mléko polotučné
 - 450 ml Vývar drůbeží
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.07 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1436 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 176.8 mg
 - Draslík 547.1 mg
 - Vláknina 6099.3 mg
 - Vitamín A 6099.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme maso s nakrájenou cibulí, přidáme mouku, tymián, papriku, podle chuti sůl a pepř. Hmotu spojíme vejcem a přidáme mléko.
 - 
                                2
Z hmoty vytvarujeme 20 kuliček. Lehce je obalíme v mouce a necháme vychladit.
 - 
                                3
Rajčatovou omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a 3 minuty ji smažíme. Přilijeme vývar, potom přidáme rajčata, rajský protlak, česnek, bobkový list, sůl a pepř. Omáčku vaříme za občasného míchání 20-25 minut. Omáčku propasírujeme a dokořeníme.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme olej s máslem. Postupně na něm po 5 minutách dohněda usmažíme masové kuličky. Usmažené kuličky vyjmeme a osušíme na papírových ubrouscích.
 - 
                                5
Do pekáčku mísy vložíme masové kuličky, zalijeme je omáčkou a přivedeme k varu. Přikryjeme a 30 minut dusíme v předehřáté troubě při 180°C. Před podáváním porce zalijeme 1 lžičkou jogurtu a ozdobíme tymiánem.