Špízy z mletého vepřového masa se salsou z artyčoků
Suroviny
- 60 g Chléb konzumní
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 185 g Artyčoky sterilované
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 322 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 151.3 mg
 - Draslík 826 mg
 - Vláknina 11942.6 mg
 - Vitamín A 11942.6 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Včerejší chleba nastrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme se solí a oregano nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
Do mletého vepřového masa přidáme vejce a smícháme se strouhankou, 1 cibulí, utřeným česnekem, lžící oregána, kmínem a chilli kořením. Dobře prohněteme a lžící vytvoříme 16 kuliček. Ty narovnáme na talíř, přikryjeme a dáme do ledničky na 30 minut odpočinout.
 - 
                                3
Gril předehřejeme na střední teplotu. Špejle lehce potřeme olejem, na každou špejli napíchneme 4 masové kuličky. Položíme je na rošt a za pravidelného obracení grilujeme 8 minut.
 - 
                                4
Artyčoková srdíčka a rajčata nakrájíme na kousky. V pánvi s rozehřátým olejem necháme zezlátnout druhou rozkrájenou cibuli, přidáme artyčoky, rajčata, rajčatový protlak, a druhou polovinu nasekaného oregána. Za stálého míchání vaříme na středním ohni 3 - 4 minuty, dokud se vše pořádně neprohřeje.
 - 
                                5
Špízy podáváme se salsou.