Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 400 g Houby čerstvé
 - 60 g Šalotka
 - 600 g Vepřová panenka
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Olej rostlinný
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.25 polévková lžíce Libeček
 - 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 981 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 81 g
 - Sodík 537 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 199.8 mg
 - Draslík 1866.1 mg
 - Vláknina 12667 mg
 - Vitamín A 12667 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.7 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bylinky drobně nasekáme a promícháme s třemi lžícemi oleje. Směsí potřeme vepřovou panenku a pod fólií necháme přes noc marinovat.
 - 
                                2
Druhý den oloupeme syrové brambory, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a smetanu. Směs vlijeme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 130°C pečeme zhruba 70 minut.
 - 
                                3
Marinovanou panenku osolíme a zprudka osmažíme na zbylém oleji, až maso zezlátne. Maso přeložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 80°C necháme 15 minut zatáhnout.
 - 
                                4
V mezičase nakrájíme očištěné houby, šalotku, osolíme, opepříme a podusíme na másle. Zhruba dvě třetiny směsi odebereme a držíme na teple. Do zbylé směsi vlijeme smetanu a za občasného míchání vaříme, až se smetana zredukuje na polovinu. Poté smetanovou směs rozmixujeme dohladka.
 - 
                                5
Maso servírujeme nakrájené na plátky s přílohou gratinovaných brambor, které úhledně naporcujeme, a přelité smetanovou houbovou omáčkou a přidáme podušené houby.