Dušená vepřová panenka se zeleninou
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
 - 80 g Cibule
 - 120 g Květák
 - 120 g Mrkev kořen
 - 120 g Pórek
 - 50 g Olej rostlinný
 - 900 g Vepřová panenka
 - 120 g Petržel kořen
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 600 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Muškátový květ
 - 0.5 špetka Kmín mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 124 g
 - Sodík 1365 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 197 mg
 - Draslík 1596.2 mg
 - Vláknina 7802.8 mg
 - Vitamín A 7802.8 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na hranolky, květák rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na kolečka. Solamyl rozšleháme ve smetaně.
 - 
                                2
Opláchnuté a osušené maso posypeme pepřem, solí a kmínem a na oleji osmažíme ze všech stran. K osmaženému masu přilijeme vývar a pod poklicí dusíme zhruba čtvrt hodiny.
 - 
                                3
Zeleninu vložíme do vroucí vody a lehce povaříme. Poté zeleninu scedíme a necháme okapat.
 - 
                                4
V kastrole zpěníme na másle cibuli, přimícháme zeleninu, zalijeme smetanou a za stálého míchání na mírném plameni povaříme do zhoustnutí. Na závěr zeleninu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
 - 
                                5
Hotové maso nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a obložíme dušenou zeleninou.