Čočka s uzeninou po španělsku
Suroviny
- 80 g Klobása Chorizo
 - 75 g Slanina vepřová
 - 500 g Čočka velkozrnná
 - 1 krajíc Chléb konzumní
 - 90 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 527 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 30.8 mg
 - Draslík 122.9 mg
 - Vláknina 1710 mg
 - Vitamín A 1710 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnutou čočku vložíme do kastrolu s 1 litrem vody, přidáme bobkový list, nakrájenou klobásu a vše zvolna vaříme 35-40 minut, dokud čočka nezměkne.
 - 
                                2
V pánvi na 1 lžíci rozehřátého oleje smažíme na plátky nakrájený česnek asi 30 vteřin. Vyjmeme na mističku a v pánvi opečeme 1 krajíček chleba po obou stranách dozlatova. Topinku rozlámeme na kousky a spolu s česnekem a solí rozmixujeme na hrubou drobenku. Drobenku můžeme připravit i v kuchyňském robotu.
 - 
                                3
Uvařenou čočku scedíme a v kastrole promícháme s drobenkou.
 - 
                                4
Do pánve vlijeme zbylý olej a přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a na silnější proužky nakrájenou slaninu. Restujeme asi 4 minuty. Zaprášíme hladkou moukou a mletou paprikou a restujeme ještě 1 minutu.
 - 
                                5
Zalijeme vývarem (nebo vodou), přivedeme k varu, osolíme a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty.
 - 
                                6
Potom do směsi vmícháme čočku s klobásou a pokrm jen prohřejeme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                