Paštika z vepřových jater a bůčku
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
 - 150 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 500 g Vepřový bok
 - 130 g Sádlo vepřové škvařené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 4 cl Griotka
 - 6 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 169 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 186 mg
 - Draslík 273.6 mg
 - Vláknina 785.2 mg
 - Vitamín A 785.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Celkem 400 g vepřových jater pokrájíme na větší kousky. Pokrájená játra v misce zalijeme třešňovicí a necháme je 1 hodinu marinovat. Zbylých 200 g jater pokrájíme na kostky o velikosti 1 centimetr.
 - 
                                2
Připravíme pánev, na které rozehřejeme 30 g vepřového sádla. Marinovaná játra necháme dobře okapat a vložíme na pánev. Rychle je opečeme a z pánve vyndáme děrovanou sběračkou, aby na pánvi zbyl tuk. Na něj vložíme na centimetrové kostičky nakrájená játra. Také je asi 2 minuty zprudka opékáme. Vyndáme z pánve a uložíme stranou.
 - 
                                3
Větší kastrol naplníme vodou, aby hladina byla asi ve výšce 4,5 centimetru. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kastrol s vodou vložíme do trouby.
 - 
                                4
Vychlazený bůček nakrájíme na kostky o velikosti 1 centimetr. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno.
 - 
                                5
Do mixéru vložíme opečená játra, nakrájený bůček, nasekanou cibuli a česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Vše rozmixujeme. Pokud nemáme mixér můžeme také dvakrát umlít na masovém strojku.
 - 
                                6
Rozmixovanou směs dáme do misky, rozklepneme k ní vejce, přidáme smetanu a také třešňovici z marinády. Osolíme, opepříme a přisypeme majoránku.
 - 
                                7
Na kostičky nakrájíme také slaninu a přimícháme ji do vyrobené játrové fáše. Terinu vymažeme sádlem a naplníme jí masovou fáší. Přikryjeme ji a vložíme do velkého kastrolu v troubě. Ve vodní lázni pečeme 1 hodinu.
 - 
                                8
V menším kastrolu rozpustíme zbytek sádla, kterým zalijeme terinu. Necháme ztuhnout.