Ledvinky s uzeným bůčkem a vejci
Suroviny
- 250 g Vepřový bok uzený
 - 500 g Vepřové ledvinky
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
 - 4 ks Rajčata
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 8 dl Mléko polotučné
 - 1.25 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1.5 polévková lžíce Máslo jihočeské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1394 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 693.5 mg
 - Draslík 833.1 mg
 - Vláknina 2898 mg
 - Vitamín A 2898 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.9 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové ledvinky zbavíme blan, rozkrájíme je podélně na poloviny, vykrojíme močovody a omyjeme je pod tekoucí vodou. Poté je dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme je máčet asi 1 hodinu. Pak ledvinky znovu promyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a nakrájíme je na tenké plátky. Očistíme jarní cibulku, pokrájíme ji na tenká kolečka a odložíme do misky, použijeme ji na ozdobu. Uzený prorostlý bůček nakrájíme na plátky. Omytá rajčata osušíme a rozkrájíme na osminky. Petrželku omyjeme, setřepeme vodu, drobně ji pokrájíme a odložíme do druhé misky.
 - 
                                2
V pánvi si z každé strany dozlatova vysmažíme plátky bůčku. Vyjmeme je z vypečeného omastku a pokrájíme ho na proužky a odložíme je. Na omastek dáme ledvinky. Ochutíme je solí, pepřem, drceným kmínem a orestujeme je. Přelijeme je vodou a pod pokličkou ledvinky podusíme doměkka. Přibližně je dusíme asi 20 minut. Mezitím si na másle usmažíme míchaná vajíčka, která osolíme podle chuti.
 - 
                                3
K okrajům talířů věncovitě poklademe vajíčka tak, že z nich utvoříme "misku". Doprostřed talířů dáme dušené ledvinky. Vajíčka ozdobíme pokrájeným bůčkem a posypeme petrželkou. Ledvinky posypeme cibulkou a doprostřed ledvinek ozdobně položíme osminky rajčat. K ledvinkám podáváme čerstvé pečivo.