Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 250 g Játra vepřová
 - 500 g Listové těsto
 - 500 g Vepřové koleno
 - 50 g Vepřové škvarky
 - 200 g Zelí kysané
 - 250 g Vepřový bok
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 l Voda pitná
 - 8 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 377 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 141.1 mg
 - Draslík 465.6 mg
 - Vláknina 6852.4 mg
 - Vitamín A 6852.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve uvaříme prejt. Do většího hrnce dáme omyté maso: ovarové koleno, vepřový bůček, vepřová játra, přidáme očištěnou celou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl. Maso zalijeme přibližně 1,5 - 2 litry vody a uvaříme do měkka při mírnější teplotě (vaříme přibližně 90 - 110 minut).
 - 
                                2
Listové těsto rozválíme na plát, ten rozdělíme na 5 dílů. Každým dílem vyložíme vyšší, žáruvzdornou formičku tak, že okraje těsta budou přečnívat přes okraje. Očištěné 2 větší cibule drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo (2 lžíce) a cibuli zpěníme do růžova. Polovinu odložíme, tu použijeme do brambor, druhou polovinu cibule dáme později do mletého masa.
 - 
                                3
Měkké uvařené maso pokrájíme na kousky a jemně ho pomeleme na masovém strojku. Pomleté maso v míse důkladně promícháme s 1 zpěněnou cibulí, pepřem, majoránkou a solí podle chuti. Směs rozdělíme do připravených formiček s těstem a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 15 - 20 minut, tedy do doby, až jsou okraje těsta a prejt upečené do zlatova.
 - 
                                4
Mezitím přibližně 30 minut před dovařením masa oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 - 7 dl vody, přidáme sůl, kmín a brambory uvaříme do měkka. Vaříme je 20 minut. Kysané zelí vložíme do rendlíku, přilijeme 1 dl vody a podusíme pod poklicí asi 10 minut.
 - 
                                5
Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla, na něm rozehřejeme vepřové škvarky, šťouchané brambory smícháme s podušenou cibulí, škvarky se sádlem a kysaným zelím. Takto upravenou bramborovou "lepenici" dochutíme solí a podáváme k upečenému prejtu.