Jelítka
Suroviny
- 400 g Játra vepřová
 - 200 g Ječné kroupy
 - 700 g Vepřové maso tučné
 - 100 g Vepřové škvarky
 - 15 g Pepř černý mletý
 - 4 g Majoránka
 - 5 g Nové koření mleté
 - 300 ml Vepřová krev
 - 100 ml vývar z vepřového masa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 5 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 166 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 238 mg
 - Draslík 293.3 mg
 - Vláknina 6248 mg
 - Vitamín A 6248 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.
 - 
                                3
Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.
 - 
                                4
Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
 - 
                                5
Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.
 - 
                                6
Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.
 - 
                                7
Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.