Selské jitrnice
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 1000 g Vepřová hlava
 - 100 g Vepřový bok
 - 100 g Vepřové plíce
 - 30 g Sůl
 - 150 g Játra vepřová
 - 1 g Majoránka
 - 10 g Citrony
 - 300 g Žemle tuková
 - 15 g Česnek
 - 2 g Nové koření mleté
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 150 g Sádlo škvařené
 - 75 g Vepřová střeva tenká
 - 400 ml Hovězí vývar základní
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 1393 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 211.8 mg
 - Draslík 307.1 mg
 - Vláknina 600 mg
 - Vitamín A 600 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.
 - 
                                2
Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.
 - 
                                3
Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).
 - 
                                4
Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
 - 
                                5
Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.