Beskydský hrnec
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Pórek
 - 100 g Čočka velkozrnná
 - 500 g Vepřová uzená žebra
 - 400 g Chléb konzumní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Vegeta
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 dl Smetana zakysaná 14%
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 1959 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 71.3 mg
 - Draslík 1070.7 mg
 - Vláknina 8321 mg
 - Vitamín A 8321 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.
 - 
                                3
Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.
 - 
                                4
Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.
 - 
                                5
Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.