Pečená vepřová žebírka s čočkou
Suroviny
- 200 g Čočka jedlá
 - 250 ml Balsamico ocet
 - 1 kávová lžička Fenykl obecný
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 hrst Rozmarýn čerstvý
 - 1 hrst Tymián čerstvý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 kg Vepřová žebra
 - 0.5 kg Rajčata Cherry
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1356 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 93 g
 - Sodík 527 mg
 - Bílkoviny 75 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 303.8 mg
 - Draslík 1858.2 mg
 - Vláknina 36034.5 mg
 - Vitamín A 36034.5 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek oloupeme. Čočku propláchneme v sítu studenou vodou.
 - 
                                2
Vepřová žebírka, čočku, stroužky česneku a bylinky dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vše vaříme 45 minut.
 - 
                                3
Balsamikový ocet dáme do druhého menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme, až se ho polovina odpaří.
 - 
                                4
Maso vyjmeme z vývaru a necháme chvíli v octě.
 - 
                                5
V pekáči rozpálíme olej, přendáme do něj žebírka, přisypeme fenykl a prudce je osmažíme dozlatova. Pak do pekáče přilijeme 4 dl vývaru z hrnce, vložíme ho do trouby předehřáté na 180 stupňů a hodinu maso pečeme. V průběhu pečení ho obrátíme.
 - 
                                6
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme je a společně se směsí v hrnci a octem přidáme po hodině pečení k masu do pekáče. Vše opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě 15 minut dusit.
 - 
                                7
Žebírka a čočku rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.