Vepřová polévka s brambory a krupkami
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 400 g Vepřový ořez
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 2.7 l Voda pitná
 - 1 kg Vepřová žebra
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 5 polévková lžíce Krupky trhané
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 526 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 177.7 mg
 - Draslík 1031.5 mg
 - Vláknina 6152.3 mg
 - Vitamín A 6152.3 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřová žebra a vepřové maso omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 litry vody. Přidáme 3 očištěné cibule, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl a maso pomalu vaříme doměkka (minimálně 70 minut). Mezitím si dobře promyjeme krupky a odložíme je do misky s 2 dl vody. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky a odložíme.
 - 
                                2
Když je maso měkké, vyjmeme jej, vývar přecedíme a dáme znovu vařit. Do vývaru dáme scezené krupky a brambory. Přidáme kmín a vaříme přibližně 30 minut, až budou krupky měkké. Maso od kosti obereme, pokrájíme a dáme ke konci vaření do polévky. Dochutíme ji muškátovým oříškem, majoránkou, černým pepřem a podle chuti dosolíme.
 - 
                                3
Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku, kterou přimícháme do polévky až nakonec.