Vepřové demi-glace - základ masových omáček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1214 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 156 g
 - Sodík 4689 mg
 - Bílkoviny 114 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 317.5 mg
 - Draslík 2273.1 mg
 - Vláknina 10444.8 mg
 - Vitamín A 10444.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové kosti z kotlety očistíme a dobře omyjeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Ve větším hrnci rozehřejeme slaninu, na ni osmažíme kosti dozlatova. Poté je vyjmeme, na omastek přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme 7 dl červeného vína a 2 litry silného masového vývaru. Přidáme sůl, celý pepř a vývar přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a vývar budeme vařit tak, že bude pod poklicí jen lehce probublávat.
 - 
                                3
Základ masových omáček "demi-glace" vaříme pomalu 20 hodin. Poté jej scedíme a svaříme přibližně na 5-6 dl.