Pečená vepřová žebírka s křenem
Suroviny
- 150 g Křen
 - 200 ml Voda pitná
 - 50 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 2 ks Jablka
 - 10 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Vepřová žebra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 354 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 202.5 mg
 - Draslík 820 mg
 - Vláknina 4654.3 mg
 - Vitamín A 4654.3 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Masitá vepřová žebírka rozsekáme na asi 10-15 cm široké kousky, které opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáče, posypeme solí, pepřem, kmínem a potřeme česnekem, který jsme oloupali a rozdrtili.
 - 
                                2
Žebírka podlijeme 100 ml vody a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 90 minut. V průběhu pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Kdyby maso příliš rychle červenalo, přikryjeme pekáč alobalem. A necháme jen posledních 15 minut dopéct bez přikrytí.
 - 
                                3
V mezičase oloupeme křen a jablka, která zbavíme jádřinců, a nastrouháme najemno. Ke směsi přidáme trošku teplého vývaru, promícháme a necháme chvíli vsáknout. Poté vmícháme cukr, sůl, citronovou šťávu a ocet. Jablečný křen necháme před podáváním v lednici vychladit.
 - 
                                4
Pečená žebírka podáváme s křenem.