Bažant v citronové omáčce
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 30 g Slanina vepřová
 - 250 g Smetana 12% (konzumní)
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 70 g Margarín
 - 400 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Protlak rajčatový
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.2 kg Bažant obecný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1143 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 1178 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 265.8 mg
 - Draslík 900.5 mg
 - Vláknina 3671.8 mg
 - Vitamín A 3671.8 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 87.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bažanty zevnitř lehce osolíme, dobře opepříme a okořeníme trochou majoránky. Na prsíčka a stehna připevníme kuchyňskou nití plátky slaniny. V pekáči rozehřejeme margarín, bažanty ze všech stran osmažíme a vyjmeme.
 - 
                                2
Přisypeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, nasekaný stroužek česneku, bobkový list a osmažíme. Přilijeme rajčatový protlak a promícháme. Do směsi vložíme bažanty, osolíme, opepříme. Přidáme 2 lžičky másla, zalijeme bílým vínem a pečeme přikryté v troubě při 250 °C asi 90 minut. Bažanty vyjmeme, odstraníme nitě, bažanty naporcujeme na čtvrtiny a uložíme do tepla.
 - 
                                3
Mouku lehce osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme vypečenou šťávou s trochou vývaru nebo bílého vína a důkladně provaříme. Omáčku přecedíme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a kyselou smetanou. Nalijeme na maso a znovu prohřejeme.