Zvěřinový vývar s ledvinami
Suroviny
- 40 g Celer - nať
 - 150 g Celer bulvový
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 200 g Petržel kořen
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 800 g Srnčí maso
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Jalovec
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 3 cl Víno madeira
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.27 polévková lžíce Olej olivový
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 470 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 167 mg
 - Draslík 1476.6 mg
 - Vláknina 24049.9 mg
 - Vitamín A 24049.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 68.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Srnčí ledviny rozkrájíme, vyčistíme od kanálků omyjeme a namočíme na 1 hodinu do mléka. Pak ledviny omyjeme pod tekoucí vodou a pokrájíme na malé kostičky.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev s celerem očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní ledvinky, 2 špetky zázvoru, osolíme, opepříme, promícháme a krátce podusíme. Následně přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, který přivedeme k varu. Pak přidáme mrkev s celerem, 3 cl madeiry, teplotu zmírníme a vaříme 15 minut.
 - 
                                4
Mezitím si pokrájíme chleba na kostičky a v pánvi je nasucho osmažíme.
 - 
                                5
Polévku dochutíme solí a podáváme s opečeným chlebem a petrželkou.
 - 
                                6
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.