Makaronový nákyp se zvěřinovou svíčkovou
Suroviny
- 300 g Cuketa
 - 500 g Rajčata
 - 600 g Svíčková ze zvěřiny
 - 60 g Kaseri sýr
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Olej olivový
 - 500 ml Zvěřinový vývar
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Chilli paprička
 - 2 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Libeček
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 plátek Anglická slanina
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 balení Špagety, Makarony
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Olej stolní
 - 2 polévková lžíce Olej rozmarýnový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 661 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 393 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 29.9 mg
 - Draslík 561.8 mg
 - Vláknina 8897.5 mg
 - Vitamín A 8897.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme cukety a nakrájíme je na plátky. Oloupeme česnek a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V míse smícháme olivový olej, 1/2 lžičky soli, namletý pepř a česnek, vložíme cukety a pod pokličkou je necháme asi 1 hodinu odležet.
 - 
                                2
Svíčkovou ze zvěřiny omyjeme, osušíme a pomocí strojku na maso ji nahrubo nameleme.
 - 
                                3
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme rozmarýnový olej, přidáme slaninu a vyškvaříme ji. Ke slanině přidáme cibuli a mrkev a krátce osmahneme. Na pánev přidáme mletou svíčkovou, mícháme a opékáme. Poté k masu přidáme rajčata a rozdrobenou chilli papričku, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 10 minut. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem.
 - 
                                4
Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
 - 
                                5
Směs z masa a zeleniny podlijeme zvěřinovým vývarem a vaříme bez pokličky, dokud se tekutina nevyvaří. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, zamícháme a ihned podlijeme mlékem. Směs stále mícháme metličkou. Sýr nakrájíme na kousky, vložíme ho do omáčky, kde ho necháme roztavit. Takto připravenou sýrovou omáčku dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                6
Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe vrstvou makaronů. Na makarony dáme rovnoměrnou vrstvu masové směsi a opět položíme makarony. Dále navrstvíme marinované cukety tak, aby se překrývaly. Na cukety dáme opět vrstvu makaronů, kterou přelijeme masovou omáčkou. Vše přikryjeme poslední vrstvou makaronů a přelijeme sýrovou omáčkou. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby do střední části a zhruba 30 minut zapékáme.
 - 
                                7
Opláchneme 3 snítky libečku, osušíme ho a nadrobno nasekáme. Nákyp vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a posypané libečkem podáváme.